tja

tjja nu sitter jag här hemma hos frida och har ätit Fru kost:) lotus igår va hemskt allvarligt talat uuuuuuuu:(
ja vi hörs vell senare när pappan skaffat dator.



:)

Hejjjj, jag är fortfarande inte död det är bara det att alla datorer hemma hos mig är döda:( men Pappa sa att han skulle köpa en imorgon så jag hoppas att vi ses snart, fortsätt titta på bloggen kära ni!!

Hejjj

Hejjj jag är inte död har bara inte orkat skriva.
Har nog inte skrivit på tre veckor not good. men det ska bli ordning på det imorgon då kommer ett riktigt inlägg detta var bara som en liten hälsning. Snart är det jul och då blir det kul. slänger in en bild också.     hejdå




Har inget usb minnnnne så jag paintar min text på etiopien på bloggen :)

        Etiopien

 

I Etiopien bor det 66,2 miljoner människor.

Etiopien bildar tillsammans med Somalia, Djibouti och Eritrea den utskjutande delen av nordöstra Afrika som kallas Afrikas horn.

För länge sen satt landet Eritrea ihop med Etiopien. Men år 1993 blev Eritrea självständigt och sedan dess saknar Etiopien kust. Etiopien är, efter Nigeria, det mest befolkade landet i Afrika.

Etiopien tillhör ett av de tio landen som tillhör Östafrika.

Genom Östafrika går Östafrikas gravsänkesystemt det är ett geografisk område som består av sänkor och stora sprickor. Området är aktivt och det kan förekomma jordbävningar och vulkanutbrott. Sprickan är 4-6 mil bred. 

 

 

Vegetation och nederbörd

 

Etiopien ligger i den tropiska zonen, alltså nära ekvatorn. I Etiopien råder ett tropiskt monsunklimat. Tropiskt monsunklimat är en klimattyp inom den tropiska klimatzonen som har 2 årstider, en regnperiod(på sommaren) och en torrperiod(på vintern). Men klimatet varierar mycket tack vare höjden över havet och därför brukar man dela in landet i tre olika zoner. 

 

·         På höjden över 2400 meter är det svalt, ibland kan det hända att temperaturen går ner till noll grader.

·         På 1500-2400 meter över havet, i den zonen bor de mestadels av invånarna, ligger temperaturen mellan 16-20 grader.

·         I låglandet ligger dagstemperaturen runt 27 grader.

·         I Etiopiens öken, Danakilöken, har några av jordens högsta temperaturer uppmätts. Hela 68 grader har termometern kommit upp i.

 

Fördelar med tropiskt monsunklimat: Det är bra växt förutsättningar, växter trivs bra i klimatet.

Nackdelar med tropiskt monsunklimat: Det kan lätt bli översvämningar under regnperioderna och det finns även en risk av att det blir uttorkningar under torrperiodern.

 

Förr i tiden var stora delar av Etiopiens högland täckta av skog. Vegetationen var då en blandning av tempererad lövskog och tropiskt monsunklimat. När människan kom in i bilden förändrades en hel del. Mycket av den skog som fanns där har huggits ner, för att ge mer plats åt åker och betesmark. Stora delar av lövskog har då försvunnit.

Den största uppvärmningskällan i Etiopien är ved och ved är i sin tur gjord på skog. Skogen håller på att ta slut och det kan uppstå stora problem för Etiopien.

Problemen i sin tur kan t.ex. leda till brist på färskvatten. Etiopierna har börjat göra återgärder genom att plantera nya träd.

 

Min egna lösning på detta problem är att plantera skog på hälften av dom stora områdena som nu är åkrar och betesmarker och som förut var skog. Då får man flera resurser och problemet blir inte lika alvarligt som det var innan.

 

Det positiva med att man hugger ner en skog är att människorna försöker skaffa mer mat genom att odla mer av åker och betesmark.

Det negativa med att man hugger ner en skog är att man förstör naturen, vatten källorna förstörs. I slutendan får man ändå inte mer mat än vad man hade från början.

 

 

Resurser

 

Trots att Etiopien är ett av de största och mest resursrika länderna i Afrika, så är det ett av världens minst utvecklade. Det menas alltså att Etiopien har många resursalternativ som jag själv tycker att dem ska ta tillvara på mycket mer än vad dem gör just i dag. Den politiska situationen sätter även stop för Etiopiens resurser. Politiken har förhindrat utbyggnaden av infrastrukturen

( den grundläggande uppbyggnaden)

 

Etiopiens resurser:

 

·         Etiopiens viktigaste resurs är kaffe. Kaffets hemland är Etiopien och kaffe är en livsviktig exportvara

·         En annan viktig resurs är jordbruket. Efter som att all skog är nerhuggen för att ge plats åt betesmarker och åkrar så är det också en viktig resurs.

·         Oljan är också en viktig  resurs för Etiopien

·         Durra är också en stor resurs i Etiopien. Durra är en art som tillhör växtfamiljen gräs. Av durra kan man framställa djurfoder, mat och öl som Etiopien exporterar bort till länder i Europa.

 

Etiopien exporterar något grymt mycket, och de importerar nästan ingenting. Jag tror att boven till detta är deras politiska problem

( politiska problemet är att Etiopien är skyldig en stor summa pengar till ett vist land). Det politiska systemet har orsakat stora problem och jag tror att det är en av anledningar att Etiopien är ett rikt resursland men ändå är det minst utvecklade landet.

 

 

Etiopiens Naturtillgångar:

·         Naturgas

·         Vattenkraft

·         Pottaska

·          Och små delar av guld, platina och koppar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Huvudstaden problem

 

Ett annat är problem i Etiopien är att det skett ett dramatisk befolkningstillväxt i huvudstaden Addis  Abeba. Sedan mitten av 70-talet har befolkningstillväxten ökat dramatiskt. Anledningen till detta är dåliga tider på landsbygden, stor arbetslöshet, fattigdom och jordbruksproduktionen har lett till att folk flyttar in i de större städerna.

Effekten av det här leder till att alla inte kan få möjlighet till ett jobb. Det kan även bli svårt att hitta en bra bostad. Då kan det bildas så kallade slumområden där folk lever väldigt fattigt och få svårt att få tag i färskvatten och mat, det i sin tur kan leda till svåra sjukdomar som kan vara dödliga

 

 

En liten tanke från Elin: Om jag skulle bestämma över Etiopien så skulle jag satt som mål år 2016 att alla i landet har tillgång till en bra skola och till en bra utbildning. Om alla får en bra utbildning kan landet växa otroligt mycket.


Första december.

Och då vare bara 24 dagar kvar och jag har redan ätit upp min choklad kalender.Jag tror att farmor blev riktigt besviken på mej när hon hittade den helt tom,men jag kunde inte motstå.
Jag har heller inte fått min dator tillbaka och det suger! verkligen. såhär i vintermörkret slänger jag in en sommarbild. vi höres-





ELIN REHNHOLM
Hej! Jag heter Elin och det är jag som driver den här bloggen. Jag är född den 7/7 1996 och är 14 år :)
Ni är bäst som besökte bloggen! PUSS♥